24 Mayıs 2009 Pazar

Formasyonlar 2

Geri Dönüş Örnekleri

Baş ve Omuzlar: En yaygın ve en güvenilir geri dönüş örneklerinden birisidir. Bu formasyonlar piyasanın hem tepe hem de dip noktalarında oluşurlar. Tepe noktalarında oluşanlar baş omuz formasyonları, dip noktalarda oluşanlar ise ters baş omuz formasyonu olarak adlandırılırlar.



Bu formasyona göre yüksek bir işlem hacmi ile birlikte sol omuz "A noktası" oluşur ve onu bir düzeltici dip noktası olan "B noktası" izler.

Yeni tepe noktasına doğru bir hareket oluşur fakat işlem hacmi bir önceki tepe oluşumundaki işlem hacmine nazaran daha düşüktür; "C noktası"

Daha önceki tepenin (A noktasındaki) altına hareket eden bir düşüş ve bir önceki reaksiyon dip noktasına yaklaşma, "D noktası"

Üçüncü tepe noktası ("E noktası") oldukça hafif bir işlem hacmiyle gerçekleşir ve "c noktası"ndaki tepenin ulaştığı yere ulaşmaz

Baş omuz formasyonunun en önemli özelliği, sağ omuz işlem hacminin kafa ve sol omuz işlem hacimlerine göre açık ve belirgin bir şekilde zayıf olmasıdır.

Fiyatların boyun çizgisini aşağı doğru kırması, formasyonun tamamlandığını doğrular ve trend değişimine ilişkin sinyal verir.

Üçgenler: Üçgenler mevcut trendde ortaya çıkan bir süreklilik, dinlenme formasyonlarıdır. Genelde bir aydan fazla sürmekte olup genelde 3 ayda tamamlanırlar

Üçgenler üç farklı formasyona sahiptir:

I. Simetrik üçgen: Trend yukarı ise, üçgen tamamlandıktan sonra büyük ihtimalle hareket yukarı doğru devam edecektir, eğer bir önceki trend aşağı ise, o takdirde simetrik üçgen bir düşüşü işaretleyecektir.

Ölçüm tekniği
a) Üçgenin en geniş noktası yani base ölçülür ve kırılış noktasından itibaren o kadar yukarı çıkacağı tamin edilir.
b) Base çizgisinin üst ucundan üçgenin alt çizgisine paralel bir çizgi çizilir ve kırıldıktan sonra bu çizgiye kadar ulaşacağı varsayılır.

II. Yükselen Üçgenler: Bu tip üçgende üst trend doğrusu düz, alt trend doğrusu ise yükselen şeklindedir. Bu oluşum alıcıların satıcılardan daha agresif olduğunu gösterir. Yükselen üçgenler, fiyatların ileride oluşumun üst sınırından kırılarak yükseleceğini göstermektedir. Yukarı doğru kırılma işlem hacminde oldukça belirli bir artışla olur.

Ölçüm tekniği
Base çizgisinin üst ucundan üçgenin alt çizgisine paralel bir çizgi çizilir ve kırıldıktan sonra bu çizgiye kadar ulaşacağı varsayılır.

III. Düşen Üçgenler: Düşen bir üst çizgi ve düz bir alt çizgi ile temsil edilir. Bu oluşum satıcıların alıcılardan daha agresif olduğunu gösterir ve genelde aşağı doğru bir hareketle sona ererler.

Ölçüm tekniği
Yükselen Üçgenler'de uygulanan tekniğin tam tersidir.

Dikdörtgenler: Dikdörtgenler, alt ve üst seviyeleri yaklaşık olarak yatay olan çizgilerce sınırlanan yan tarafa doğru fiyat dalgalanmalarıdır. Bu tip oluşumlar, daha çok büyük ve orta vadeli trendlerin alt seviyelerindeki geri dönüşlerde meydana gelir.

Ölçüm tekniği
Bu formasyonlarda ölçme formülü, oluşumun alt ve üst çizgileri arasındaki mesafedir. Fiyatların, dikdörtgen formasyonu kırıldıktan sonra, minimum o seviye kadar kırıldıkları yönde hareket etmesi beklenir.

İşlem Hacmi
Dikdörtgenlerde örnek uzadıkça işlem hacmi yavaş yavaş azalır. Önemli bir gelişme olmadan Dikdörtgen içinde işlem hacminin artış göstermesi halinde formasyona güvenilemez.

Kırılmalar
Simetrik Üçgen için geçerli olan işlem hacmi yetersizliği ve kırılma marjı Dikdörtgenler için de geçerlidir.

Bu formasyonlarda ölçme formülü, oluşumun alt ve üst çizgileri arasındaki mesafedir. Fiyatların, dikdörtgen formasyonu kırıldıktan sonra, minimum o seviye kadar kırıldıkları yönde hareket etmesi beklenir



Konsodilasyon Örnekleri

Mevcut trendi değiştirmeyen hızlı fiyat hareketlerinin ardından gelen ara düzeltme hareketleridir. Söz konusu dinlenme sürecinin ardından ana trendin devam etmesi beklenir.

Bayrak: Bu formasyon mevcut trendin eğimine ters yönde iki paralel çizginin oluşturduğu dikdörtgen şeklinde meydana gelir. En çok görülen konsolidasyon örneğidir.

I. Yükselme Trendi Bayrakları:

Bu bayraklar oldukça dik ve hızlı fiyat yükselişlerinde gelişmektedirler. Konsolidasyon örneği, üst sınırının kırılmasını takiben hisse senedi fiyatlarının yükseleceğini işaret eder. Bayrağın oluşumu sırasında işlem hacminin azalma eğiliminde olmasına ve sonlarda çok düşük seviyelere inmesine karşın, kırılmadan sonra işlem hacminde büyük artışlar görülmektedir.(Grafikte A noktası)

II. Düşme Trendi Bayrakları:

Düşme Trendi Bayrakları ise oldukça dik ve hızlı fiyat düşüşlerinde meydana gelmektedir. Bu bayraklarda, örneğin alt sınırının kırılmasını takiben hisse senedi fiyatlarının düşmesi öngörülür. Yukarı doğru eğimli olan Düşme Trendi Bayraklarının oluşumunda da işlem hacmi azalma eğilimi göstermekte, bayrağın alt sınırının kırılmasının ardından işlem hacmi güçlenmektedir.(Grafikte B noktası)



Flama : Birbirine yaklaşan iki trend doğrusundan oluşur. Küçük bir simetrik üçgene çok benzerler. Bayraklar'da olduğu gibi oldukça dik ve hızlı yükselme veya düşme trendlerinde meydana gelirler. Flamalarda işlem hacmi Bayraklar'da olduğundan daha hızlı bir şekilde azalma eğilimindedir.

Ölçüm tekniği
Bayrak veya Flama'nın başlangıcından önceki ilk geri dönüş veya direnç seviyesinden kırılma noktasına kadar olan mesafe ölçülür. Bu mesafe, Bayrak veya Flama'nın kırılmasını takiben fiyatların hareket edeceği minimum mesafedir.



Boşluklar

Fiyat boşlukları hisse senedinin işlem görmediği fiyat alanlarıdır. Boşluklar, bir gün önce işlem gören en yüksek/en düşük fiyatı görmeksizin, artan/azalan trendin devam etmesi ile meydana gelir. Dört çeşit boşluk vardır.

Yaygın Boşluklar: Genellikle işlemi az piyasalarda ya da yatay bir trend içinde orta noktasına yakın bir yerde meydana gelir. Bu piyasaya olan ilginin azlığı söz konusu boşluğun oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle olası fiyat hareketlerinin tahmini sırasında genellikle dikkate alınmaz.

Kırılma Boşlukları: Kırılma boşlukları genellikle önemli bir fiyat oluşumunun tamamlanmasından sonra meydana gelir ve önemli bir piyasa hareketinin başlangıcını işaret eder. Kırılma boşlukları, çok seyrek olarak doldurulur, yani fiyatlar tekrar boşluk alanının altına nadiren geriler. Yukarı doğru olan boşluklar bir önceki piyasa düzeltmelerinde destek rolünü oynarlar ve aşağı doğru boşluklar da önceki sıçramalar üzerinde direnç rolünü üstlenir.

Kaçış Boşlukları: Bu çeşit boşluklar piyasanın normal bir işlem hacmiyle birlikte hızla hareket ettiği durumlarda oluşur. Kısa vadede doldurulması beklenmeyen Kaçış Boşluklarının, genellikle düzeltme hareketine destek olması beklenmektedir. Kaçış Boşlukları genellikle hızlı ve dik yükseliş veya düşüş hareketini başlatan kırılma ile bu hareketi sona erdiren kırılma arasındaki mesafenin hemen hemen ortasında meydana gelirler. Bir Kaçış Boşluğu belirlendiğinde fiyatların, içinde bulunduğu hareketin başlangıcından Boşluğa kadar olan mesafe kadar daha ileriye gideceğini söyleyebiliriz.

Tükeniş Boşlukları: Hızlı çıkış trendlerinin sonlarında meydana gelebilen boşluk çeşitleridir. Artan trendin çıkış ivmesini kaybettiği sinyalini verir. Oluşan boşluğun ardından devam eden hareketin, artan işlem hacmi ancak aynı hızda artmayan fiyat hareketi ile gerçekleştiği görülür. Kesin dönüş önceleride gerçekleşme olasılığı yüksektir.